Deze marktanalyse beschrijft de markt voor knie- en heupimplantaten. Schouder- en enkelgewrichten worden buiten beschouwing gelaten in deze analyse.

Het aantal leveranciers van knie- en heupimplantaten neemt af. Daarnaast wordt dienstverlening steeds meer in de prijzen van de implantaten verrekend, waardoor het lastig is aanbiedingen van leveranciers met elkaar te vergelijken. Inzicht in de markt is een goed hulpmiddel. Hieronder staan in het kort de marktontwikkelingen en kansen die er zijn om kosten te besparen zonder in te boeten op kwaliteit.

Situatie: leveranciers zijn gericht op winstgevendheid en marktaandeel

Door overnames en fusies wordt de huidige markt van orthopedische implantaten gedomineerd door vier leveranciers. Zij hebben een gezamenlijk marktaandeel van 85 procent, met Zimmer-Biomet als grootste leverancier (bijna 35 procent). Door deze schaalgrootte hebben de leveranciers niet geleden onder de prijsdruk in de zorg. Sterker nog, de winstmarges zijn gestegen van 13 procent in 2005 naar ruim 21 procent in 2015. De belangrijkste drijfveer voor de vier grote leveranciers is marktaandeel behouden of uitbreiden. Uit statements in jaarverslagen blijkt bovendien dat de leveranciers veel aandacht hebben voor hun winstgevendheid.

Kwaliteit: inzicht dankzij Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten

Ondertussen zorgt de vereniging voor orthopedisch specialisten (NOV) mede dankzij de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor een steeds betrouwbaarder beeld van de implantaat- en revisiekwaliteit. Op termijn kan je met de LROI zien welke implantaten of revisies leiden tot betere of juist mindere resultaten. Nu is al duidelijk dat een ziekenhuis betrouwbaardere revisies doet naarmate zij vaker een behandeling uitvoert (Koot & Schreurs 2015). Als de zorg door invloed van zorgverzekeraars hierdoor concentreert, kan zo landelijk de kwaliteit verbeteren.

Ontwikkelingen: markt consolideert

Vanuit de huidige situatie werpen we een blik op de toekomst. Deze analyse laat zien welke politieke, economische, sociale en technologische ontwikkelingen de markt van knie- en heupimplantaten in Nederland beïnvloeden. Hieruit blijkt dat vanwege de vergrijzing het aantal orthopedische ingrepen, en daarmee het budget hiervoor, zal groeien. Tegelijkertijd is de markt voor knie- en heupimplantaten ‘volwassen’ geworden; deze producten zijn daarmee in Nederland gemeengoed geworden. Overigens komen er op termijn waarschijnlijk technische alternatieven voor knie- en heupimplantaten, maar voor de komende vijf jaar zijn die geen serieus alternatief. Een ziekenhuis zal daardoor slechts van merk veranderen als daar een stevige motivatie voor is.

Krachtenanalyse: markt staat nu (te) sterk

Uit een krachtenanalyse blijkt daarnaast dat de markt op dit moment positief is voor de grote leveranciers. Ze hebben een breed portfolio en profiteren van een relatief sterke groei in niet- westerse markten. Tegelijkertijd pakken de afnemers niet de macht die ze zouden kunnen hebben. De specialisten die leveranciers kiezen, zijn loyaal aan een merk en hebben beperkt inzicht in de kosten die eraan verbonden zijn.

Ziekenhuizen kunnen zich beschermen tegen de dominante positie van leveranciers door:

• Veranderbereidheid te stimuleren;

• Transparantie in kostprijsverschillen te verhogen (met benchmarks);

• Samen in te kopen.

Toekomst: mogelijke kansen voor orthopedie

Uit de marktontwikkelingen blijkt dat er ruimte is om de exploitatiekosten van implantaten te verlagen. Als instellingen en specialisten bereid zijn om te veranderen, kunnen zij daar zo op inspringen:

• De verkoopprijzen van de marktleider verlagen zonder concessies te doen aan kwaliteit. Gezien de winstmargeverschillen tussen leveranciers van implantaten onderling is een prijsreductie van 10 tot 20 procent realistisch. Uiteraard zorgt dit wel voor weerstand bij de leverancier(s).

• Door consolidatie en de beoogde groei van productie is het inkoopvolume van een instelling interessant voor aanbieders. De leveranciers willen meer marktaandeel met als gevolg concurrentie; dit kan bijdragen aan de effectiviteit van prijsdruk van ziekenhuizen. Bij andere specialismen zijn op deze manier de inkoopkosten tot 30 procent gedaald.

• Als onder druk van de concurrentie die orthopeden mede stimuleren de prijzen dalen, kunnen ziekenhuizen en klinieken de bespaarde kosten op een andere manier inzetten.

Bijgewerkt op februari 1, 2021 door Admin_zorgpedia

Geef een reactie 0